marți, 7 mai 2024

Publicat la 5/07/2024 03:24:00 p.m. de

Au fost semnate contractele de execuție lucrări pentru renovarea energetică a unor blocuri de locuințe din municipiul Mediaș

Marți, 7 mai 2024, au fost semnate la sediul municipalității de către primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman și de către reprezentanții firmelor câștigătoare - SC GRANITTO CONSTRUCT SRL și SC ATERM SRL, două contracte de execuție lucrări privind renovarea energetică moderată a unor blocuri de locuințe din municipiul Mediaș. Cele două contracte se desfășoară în cadrul a două proiecte finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 5 - Valul renovării, axa 1 - Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, operațiunea A.3. - Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.


În cadrul primului contract sunt cuprinse 3 clădiri din municipiul Mediaș, situate pe strada George Topârceanu nr. 12, bloc 12 (scările A, B și C), str. Geologiei nr. 3, bloc 3 și str. Clujului nr. 10, bloc 11. Cel de-al doilea contract cuprinde blocurile de locuințe situate pe str. Govora nr. 4, bloc 48 (scările A și B) și str. 1 Decembrie nr. 22 (scările A și B).
Prin implementarea acestor proiecte se vizează în principal reabilitarea termică a clădirilor în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și reducerea consumului anual specific de căldură cu impact asupra mediului pe termen lung și asigurarea confortului locatarilor.

În mod concret, în cadrul celor două proiecte se vor realiza lucrări care constau în:

  • izolarea termică la exterior a pereților;
  • termoizolarea copertinelor de acces în bloc, a balcoanelor și a planșeului sub pod;
  • închiderea tuturor balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic;
  • montarea de panouri fotovoltaice;
  • înlocuirea întregii tâmplării existente cu tâmplărie performantă energetic.

Am semnat astăzi două contracte pe fonduri europene nerambursabile, care au drept scop renovarea, reabilitarea unui număr de cinci blocuri din municipiul Mediaș. În perioada următoare voi avea o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, pentru a le  face cunoscut programul pe care îl avem în vedere. Le mulțumesc tuturor colegilor mei care au lucrat pentru promovarea acestor proiecte“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/07/2024 02:44:00 p.m. de

Alături de vârstici, în preajma Sărbătorilor de Paști

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu Streza și a P.C. părinte protopop Ioan Ovidiu Găban, de o perioadă de timp, Parohia „Buna Vestire I și II” Mediaș desfășoară o serie de activități social-culturale, ce au ca scop educarea tinerilor și a copiilor, spre întrajutorarea seniorilor și a persoanelor aflate în dificultate din cadrul comunității din cartierul Gura Câmpului din Mediaș, relatează părintele Aurelian Dumitru Popa, de la Parohia Buna Vestire I–Mediaș, citat de Mitropolia Ardealului.
 

„De această dată, prin proiectul intitulat „N(OUL) de altădată”, desfășurat în perioada premergătoare praznicului Învierii Domnului, copiii comunității noastre ecleziale, coordonați de preoții parohi Aurelian Dumitru Popa și Petru Acatrinei, alături de două doamne învățătoare din școala aflată în imediata apropiere a bisericii, au realizat în cadrul atelierelor de creație ouă încondeiate și icoane pe sticlă, care au fost dăruite credincioșilor cu ocazia praznicului Intrării Domnului in Ierusalim.

În cadrul proiectului s-au implicat 17 copii de vârste diferite, care timp de patru săptămâni, ghidați de doamnele învățătoare și câteva mămici, au reușit să dea viață unor bucăți de sticlă și au încondeiat ouă în spiritul tradițiilor de altădată.
Aceste întâlniri i-au unit pe copii și i-au provocat să continue pe mai departe  activități frumoase în cadrul atelierelor bisericii.
 
Obiectele realizate la atelierele de lucru au fost expuse în curtea bisericii „Buna Vestire”, iar la sfârșitul slujbei, credincioșii, în urma darurilor primite, au răsplătit munca celor mici cu o mică sumă de bani. Cu ajutorul contribuției bănești a credincioșilor s-au cumpărat fructe, dulciuri și cărți de rugăciuni pentru bunicii și seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice „SFÂNTUL MIHAIL MĂRTURISITORUL” din Mediaș și au fost dăruite acestora în data de 29 aprilie.
 


Cu această ocazie, copiii au petrecut clipe frumoase, bucurându-i pe bunici cu tinerețea si veselia lor. Tot acolo  au vopsit ouă împreună, au cântat pricesne, au rostit rugăciuni, iar cei în vârstă au rememorat clipele copilăriei și tinereții lor.
 
Părintele paroh Aurelian Dumitru Popa a mulțumit doamnelor învățătoare pentru timpul pe care l-au dedicat benevol acestor activități frumoase, copiilor, părinților, credincioșilor care au ajutat la finalizarea acestui proiect și, nu în ultimul rând, părintelui Cornel Pițigoi (administratorul  căminului pentru persoane vârstnice „SFÂNTUL MIHAIL MĂRTURISITORUL” din Mediaș), pentru primirea călduroasă și buna colaborare între cele două instituții.
 
Fiind anul închinat păstoririi persoanelor vârstnice, considerăm că acest moment de cinstire dedicat acestora a adus multă lumină și speranță în sufletele lor, mai cu seamă acum, în preajma praznicului Învierii Domnului“, a transmis Pr. Aurelian Dumitru Popa (Parohia Buna Vestire I–Mediaș).
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/07/2024 02:24:00 p.m. de

Anunţ important din partea Eco-Sal Mediaș!

Compania de salubritate Eco-Sal Mediaș anunță locațiile și zilele în care va amplasa containere pentru depozitarea deşeurilor electrice şi electronice. 


Astfel, potrivit Eco-Sal SA, containerele unde cetăţenii pot depozita cu titlu gratuit deşeurile electrice şi electronice, vor fi amplasate începând de mâine în următoarele locaţii:
  • 8 mai - str. Hula Veche (lângă complexul vechi) şi str. Metanului colţ cu str. Geologiei
  • 9 mai - sat Ighişul Nou (lângă complex) şi str. După Zid (lângă magazinul Splendid)
  • 10 mai - str. Gravorilor colţ cu str. Anton Cehov şi în parcarea Hotelului Central.
Pentru că, din motive tehnice, luni 6 mai şi marţi 7 mai, aceste containere nu au putut fi amplasate în locaţiile prestabilite, Eco-Sal prelungește campania de colectare şi în 13-14 mai şi containerele vor fi amplasate după cum urmează:
  • 13 mai - str. Aurel Vlaicu (vizavi de Restaurantul Asam) şi str. Călugăreni (lângă Sala Polivalentă)
  • 14 mai - str. Stejarului (lângă complex) şi str. Predeal (lângă fostul sediu Romtelecom).

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/07/2024 01:52:00 p.m. de

Au început înscrierile la Mediaș Bike Marathon!

Mediaș Bike Marathon va avea loc în data de 7 septembrie 2024. Aflat la a șasea ediție, concursul va avea și în acest an startul și finish-ul în municipiul Mediaș.


Obiectivul acestui concurs este de a promova o parte din traseele din cadrul Colinelor Transilvaniei, dar și a potecilor din jurul cetăților fortificate, Richiș, Biertan și Copșa Mare, o zonă cu un potențial deosebit pentru cicloturism. Traseele parcurg atât zone special amenajate din rețeaua Colinelor Transilvaniei, cât și dealuri cu iarbă, drumuri forestiere, ulițe din vechile sate-cetăți fortificate. Organizatorii competiției sunt Primăria Mediaș, Asociația de Turism și Ecologie Dianthus, Asociatia Mediaș 750 de Ani cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, CS Next Sports, Colinele Transilvaniei, Direcției Judetene pentru Sport și Tineret Sibiu și comunității locale de cicliști.
 
Tematică deosebită
 
De-a lungul tuturor edițiilor, un scop esențial al acesui eveniment a fost promovarea culturii, economiei și tradițiilor locale care fac din Mediaș un loc extraordinar. În fiecare an, s-a creat o temă unică pentru competiție, subliniind diverse aspecte ale bogatului patrimoniu bogat. De la promovarea unor producători locali de produse tradiționale din municipiu până la adoptarea unor teme specifice zonei geografice, a fost celebrată în mod constant cultura locală tradițională. Medaliile și cupele au fost atent concepute pentru a prezenta produse de la întreprinderile locale, cum ar fi medalii din teracotă, cupe din sticlă, ceainice emailate împodobite cu flori, medalii din piele și chiar „trofee” inovatoare în formă de pantofi.
 
Categorii și premii
 
La fiecare dintre cele opt trasee propuse de către organizatori, participarea se va face pe categorii de vârstă și sex. Astfel, pe traseele de 14, 18, 30 și 35 kilometri premierea se va face în produse de la sponsori, iar pe traseele de 45, 60, 80 și 100 kilometri se vor acorda premii în bani. Câștigătorii la traseul de 100 kilometri vor avea participare gratuită pe viață la Medias Bike Marathon. De asemenea, toți participanții care au trecut linia de finish la traseul de 100 kilometri vor avea număr GOLD la edițiile următoare.
 
Reguli importante
 
Pentru persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani este obligatoriu consimțământul unui părinte sau tutore, care trebuie să fie prezent la înscriere. Minorii sub 14 ani pot participa doar pe traseele de 14 și 18 kilometri și  doar împreună cu un adult, părinte sau tutore, cu excepția celor legitimați la cluburi sportive. În ceea ce privește categoria E-bike,
sunt permise doar bicicletele E-MTB care respectă standardul european EN15194, mai precis asistența în timpul pedalarii pană la 25 kilometri/oră, fiind permisă totodată asistarea fară a pedala până la o viteza maxima de 6 kilometri/oră. Concurenții vor folosi pe toată durata competiției o singură bicicletă precum și bateria instalată pe ea.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/07/2024 01:11:00 p.m. de

Sute de medieşeni au participat în Duminica Paştelui la jocul tradiţional Ţuru

Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de înviere, în cartierul Moşnei, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit Ţuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Manifestarea din acest an a fost organizată de Primăria Municipiului Mediaş, iar cei prezenți au avut ocazia să asiste atât la tradiționala întrecere, cât și la spectacolul de cântece și dansuri populare pregătit de către organizatori. 

 
Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1926. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de 2-3 ore până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără.
 
Număr mare de participanți
 
Manifestarea organizată de către Primăria Mediaş s-a bucurat şi în acest an de o participare extrem de numeroasă. Duminica trecută dimineaţa, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, au fost prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi.



Primarul Municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, a fost prezent la deschiderea jocului de tradiţie din cartierul Moşnei. Edilul a explicat că manifestarea este una foarte importantă pentru municipiul de pe Târnava Mare și va beneficia în continuare de susținerea necesară. „Tradiționalul joc de Țuru a reușit să adune pe strada Stejarului din cartierul Moșnei aproximativ 1000 de medieșeni. Le mulțumesc tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment. Promisiunea mea este aceea că voi continua să susțin activitățile culturale și sportive ale orașului” a declarat Primarul Gheorghe Roman.
 
Program artistic
 



Programul artistic a fost susținut de către interpreții Emilia Muntean, Aurelian Suciu, Luminița Dejan, Costel Popa, Bianca și Diana Crețu, Dan Filuț Tabără, Cosmina Fulea, Aurica Bacea, Natalia și Alin Matyas, Ciprian și Mihaela Istrate, alături de grupul instrumental Ceterașii de pe Câmpie. De asemenea, cei prezenți au putut urmări și spectacolul ansamblurilor de dansuri populare Târnavele șMuguri de pe Târnave, din municipiul Mediaș, conduse de profesor coregraf Vasile Stoia.
 
Aproape de centenar
 




Jocul de Țuru datează din anul 1926 și a început ca un obicei de cartier al Văii Moșnei, fiind la momentul actual un eveniment important din agenda culturală a Mediașului, care atrage de la an la an, un public numeros. La jocul demonstrativ desfășurat în prezent au participat jucători coordonați de către Dinu Bănceu.

Primăria Municipiului Mediaș a organizat în prima zi a Sărbătorii Pascale o nouă ediție a tradiționalului joc de Țuru, care se desfășoară în cartierul Moșnei încă din anul 1926. La întrecerea sportivă asemănătoare jocului de oină au asistat aproximativ 1000 de medieșeni, care și-au încurajat echipele favorite și au urmărit spectacolul de cântece și dansuri populare pregătite cu această ocazie. Competitorii care au participat la jocul demonstrativ, coordonați de către domnul Dinu Bănceu, au fost recompensați la finalul evenimentului cu diplome, medalii și trofee de către primarul municipiului Mediaș, domnul Gheorghe Roman, felicitându-i pentru păstrarea acestei tradiții în municipiul nostru. Adresăm mulțumiri artiștilor care au luat parte la manifestarea desfășurată în Duminica Paștelui, jucătorilor de țuru, dar și tuturor medieșenilor care au fost prezenți la acest eveniment important pentru comunitatea noastră, a cărui tradiție trebuie continuată.“, a transmis Primăria Mediaș.


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/07/2024 12:49:00 p.m. de

Comunicat de presă Dumbrăveni: „PNRR - Fonduri pentru România modernă și reformată” - ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT –

 

UAT Oraș Dumbrăveni, în calitate beneficiar, a semnat Contractul de finanțare nr. 897DOT/2023 prin PNRR, Pilonul VI. Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 4 - Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5 - Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6 Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 11. construcție și dotare, Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare, pentru implementarea proiectului cu Codul nr. F-PNRR-Dotari-2023-6768, cu titlul „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A LICEULUI TIMOTEI CIPARIU DUMBRĂVENI, JUDEȚUL SIBIU ” aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4474 din data 14/06/2023.

Finanțarea este acordată prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în numele și pentru Ministerul Educației, în calitate de agenție de implementare a proiectelor privind investițiile în cadrul apelului ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, prin PNRR Componenta C15: Educație.

Obiectivul general al proiectului îl constituie asigurarea unui proces educațional de calitate, modern, incluziv pentru elevii Liceului ,,Timotei Cipariu” Dumbrăveni prin intermediul dotării structurilor unității de învățământ cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.

Grup țintă: 1168 elevi și 83 cadre didactice

Valoarea totală a proiectului este de 4.110.041,08 Lei, din care 3.453.816,03 lei este valoarea eligibilă din PNRR si 656.225,05 lei este valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR.

Durata de implementare a proiectului 07.08.2023 – 31.12.2024.

Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 3 mai 2024

Publicat la 5/03/2024 09:35:00 a.m. de

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnifică și ce nu e bine să faci în această zi?

Vinerea Mare este ultima vineri din Postul Paştilor şi potrivit tradiţiei este zi de post negru.

foto: doxologia.ro


Vinerea Mare pică anul acesta pe data de 3 mai și reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, şi a fost pus în mormânt, scrie Monitorul de Cluj.

Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, pentru că este zi de post negru, adică nu se mănâncă și nu se bea decât apă toată ziua.

În această zi se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de forma dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

Vinerea Mare. Semnificație și tradiții în această zi

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat. Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Prin moartea şi Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta? Unde îţi este, moarte, boldul tău?”, spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni (15.55). Aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului. După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf. La sfârşitul slujbei, este obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care sunt apoi puse acasă la icoane.

Cercetătorii etnologi susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină. Timpul ritual de 14 zile, parte componentă a Ciclului pascal, se degradează neîncetat în Săptămâna Patimilor, notează în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (2003, Ed. Elion) Ion Ghinoiu, când Iisus este trădat, chinuit, umilit şi omorât prin răstignire.

După trei zile de haos şi întuneric în care omenirea a rămas fără protecţie divină, urmează însă miracolul Învierii Domnului din noaptea de Paşte şi actele de purificare din Săptămâna Luminată care readuc echilibrul şi armonia.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Vinerea Mare sau a cincea zi a săptămânii Paștelui are o semnificație importantă pentru credincioși, dar și pentru cei care respectă cu sfințenie tradițiile păstrate de-a lungul generațiilor. În această zi, denumită și Vinerea Patimilor lui Iisus, creștinii respectă mai multe reguli în Vinerea dinaintea zilei de Paște, mai multe activități fiind considerate interzise și totodată existând mai multe superstiții de care aceștia țin cont.

Printre cele mai importante obiceiuri de care credincioșii țin cont în Vinerea Mare este acela de a ține post negru întreaga zi, având voie să bea doar apă. Totodată, conform tradițiilor păstrate de-a lungul generațiilor, munca pe câmp reprezintă un păcat în această zi, considerată și „Vinerea Seacă”, ceea ce înseamnă că orice ar semăna oamenii în Vinerea Mare, nu va da roade.

Nici curățenia nu este permisă astăzi, după cum spun tradițiile păstrate de-a lungul timpului de către creștini, iar acțiuni precum cusutul ori spălatul sunt considerate păcate în această zi.

Gospodinele trebuie să știe că ouăle nu se vopsesc în Vinerea mare, ci doar joi ori sâmbătă. Tot acestea nu au voie să coacă astăzi. Nici sacrificarea animalelor nu este acceptată în Vinerea Mare, iar tunsul este considerat că ar putea aduce un deces în familie. Morții au voie să fie îngropați azi doar cu bătăi de toacă.

Astfel, se mai știe și faptul că începând din Joia Mare, clopotele nu se mai aud din biserici, Vinerea Mare fiind prima zi în care clopotele nu se mai trag, până în noaptea de Înviere.

O superstiție cunoscută spune că în Vinerea Mare nu este recomandat să se consume urzicile, dar nici oțetul. Explicația din spatele acestei superstiții este că Iisus Hristos, fiind răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet.

Continuare
    Trimite prin e-mail

marți, 30 aprilie 2024

Publicat la 4/30/2024 04:58:00 p.m. de

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall

Operaţiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH preia Automecanica Mediaş SRL şi subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaş SRL, a fost autorizată de Consiliul Concurenţei, scrie adevărul.ro.


foto: autm.ro

Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH intenționează să preia compania Automecanica Mediaș SRL și subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaș SRL”, a informat marți autoritatea de concurență, citată de adevărul.ro

Rheinmetall Landsysteme GmbH, Germania, face parte din grupul Rheinmetall, grup tehnologic integrat, care dezvoltă și comercializează componente, sisteme și servicii pentru industria de securitate și cea civilă.

Automecanica Mediaș SRL este un producător de componente din oțel pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, oțelării și confecții metalice, scări metalice interioare și exterioare, asamblare structuri metalice finale, suprastructuri auto, precum și proiectare personalizată și producție de piese și componente din oțel, oțel inoxidabil și aluminiu.În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Producătorul german de armament Rheinmetall, care a cumpărat 72,5% din acțiunile fabricii românești Automecanica Mediaș, intenţionează să construiască o nouă uzină în landul Saxonia Inferioară (vestul ţării), ceea ce îi va permite să crească substanţial producţia de muniţie de artilerie de calibrul 155 mm, atât de importantă pentru Ucraina.

Obiectivul este ca noua fabrică, situată în localitatea Unterlüß, în care grupul intenţionează să investească aproximativ 300 milioane de euro, să producă deja din 2025 circa 200.000 de obuze de artilerie pe an.

Guvernul german prevede acordarea de garanţii pentru achiziţionarea de muniţii şi examinează posibilitatea relaxării restricţiilor legale pentru a permite producătorilor din domeniul apărării să producă pe stoc.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/30/2024 04:48:00 p.m. de

Continuă tradiția jocului de Țuru la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș organizează tradiționalul joc de Țuru în cartierul Moșnei, în data de 5 mai 2024, prima zi a Sărbătorii Pascale.



Manifestarea va debuta la ora 11:00, pe strada Stejarului nr. 1, iar cei prezenți vor putea asista atât la tradiționala întrecere, cât și la spectacolul de cântece și dansuri populare pregătit de către organizatori.

            

Programul artistic va fi susținut de către interpreții Emilia Muntean, Aurelian Suciu, Luminița Dejan, Costel Popa, Bianca și Diana Crețu, Dan Filuț Tabără, Cosmina Fulea, Aurica Bacea, Natalia și Alin Matyas, Ciprian și Mihaela Istrate, alături de grupul instrumental „Ceterașii de pe Câmpie“. De asemenea, cei prezenți vor putea urmări și spectacolul ansamblurilor de dansuri populare „Târnavele“ și „Muguri de pe Târnave“, din municipiul Mediaș, conduse de profesor coregraf Vasile Stoia.


Jocul de Țuru datează din anul 1926 și a început ca un obicei de cartier al Văii Moșnei, fiind la momentul actual un eveniment important din agenda culturală a Mediașului, care atrage de la an la an, un public tot mai numeros. La jocul demonstrativ desfășurat în prezent participă jucători din zona Moșnei, coordonați de către domnul Dinu Bănceu.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/30/2024 04:40:00 p.m. de

A fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței din Ighișul Nou

În cursul zilei de astăzi,30 aprilie, a fost semnat la sediul municipalității de către primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman și de către reprezentanții firmelor câștigătoare -SC MGC INSTAL CONSTRUCT SRL și SC INTELCON SRL, contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții „Reabilitare/modernizare Grădinița Ighișul Nou”, în valoare de 2.255.000 de lei, cu TVA. 



Proiectul este finanțat prin programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinaţie de unităţi de învăţământ, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin acest proiect se vizează creșterea eficienței energetice a clădirii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului anual de energie primară, utilizarea de  energie din surse regenerabile, îmbunătățirea factorilor de microclimat în spațiile de învățământ preșcolar, precum și consolidarea construcției.

 


Dacă anul trecut am finalizat lucrările la școala din Ighișul Nou, astăzi am semnat un contract extrem de important, pentru modernizarea și reabilitarea grădiniței din satul Ighișul Nou. Îmi doresc ca toți copiii din oraș, oriunde ar merge la școală sau la grădiniță, să beneficieze de aceleași condiții bune pentru a se pregăti“, a declarat primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/30/2024 08:46:00 a.m. de

Miruna Măda și Theodor Pridon, pe podium la Cheile Grădiștei

Cicliștii de CSM Mediaș au obținut noi rezultate foarte bune, de această dată la Cheile Grădiștei, în cadrul primei etape a Cupei României la MTB XCO. Întrecerea a avut loc pe traseul care va găzdui și Campionatul European între 8 și 12 mai.
 

„Tinerii cicliști ai CSM Mediaș au obținut rezultate remarcabile! Miruna Măda a ocupat locul 2 la categoria juniori, iar Pridon Theodor s-a clasat pe locul 3.
În categoria cadeți, Măda Radu a obținut locul 4, Calburean Cristi locul 7, iar Balázs Orbán locul 16.
Mulțumim antrenorilor și părinților pentru eforturile lor inestimabile în sprijinul performanțelor noastre! Mulțumim domnului primar Gheorghe Romanpentru susținerea puternică și constantă pe care o oferă sportului medieșean.Felicitări tuturor sportivilor pentru efortul depus și pentru performanțele de excepție!“, a transmis CSM Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 29 aprilie 2024

Publicat la 4/29/2024 03:34:00 p.m. de

Serbarea câmpenească de la Barajul Ighiș nu va avea loc în acest an


Primăria Municipiului Mediaș anunță că „Tradiționala serbare câmpenească de la Barajul Ighiș organizată în data de 1 mai nu va avea loc în acest an. Dat fiind faptul că acest eveniment ar urma să se desfășoare în săptămâna premergătoare sfintei sărbători pascale, municipalitatea a considerat potrivită, în spiritul valorilor creștine, anularea în acest an a manifestării.
Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că vom continua să organizăm acest eveniment și în anii următori.“
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/29/2024 02:06:00 p.m. de

A cucerit titlul național la dublu masculin U13! Bărdaș a luat bronzul

Tânărul sportiv de la CSM Mediaș, Kevin Stoica, a cucerit o medalie de aur și titlul național în proba de dublu masculin, în weekend, la Odorheiul Secuiesc, la Campionatele Naționale de tenis de masă U13. A făcut pereche cu Albert Czigler (ACS Armand Supuru de Jos), reușind să se impună în cea mai importantă competiție internă.


În cadrul aceleiași competiții, Mark Bărdaș, din Dumbrăveni, a cucerit medalia de bronz cu echipa CSS Odorheiul Secuiesc (David Toro, Mark Bardas, Almos Gergely, Levente Sarkani, Daniel Krisztian).

 

În competiția de simplu masculin, Kevin Stoica a urcat până în optimi, după victorii (3-1 cu Teodoru Pavel și 3-0 cu Larian Măgura), fiind eliminat apoi de David Toro (0-3), cel care avea să urce până în finală.
Mark Bărdaș a fost eliminat la simplu în 16-imi, 2-3 cu Matei Niță.

Tot la Campionatele Naționale de tenis de masă U13, echipa Spartanilor din Dumbrăveni a reușit 2 victorii în grupa de calificare (3-1 CSM Rm. Sărat și 3-1 cu Dumbrăvița), urcând de pe locul 4 pe locul 2 și reușind astfel calificarea pe tabloul de 16, din 37 de echipe participante. A cedat în primul tur la Voința Câmpulung, scor 0-3, încheind astfel pe locurile 9-16, „o clasare care ne bucură și ne da încredere pe viitor“, potrivit Spartanilor din Dumbrăveni.


Echipa Spartanii Dumbrăveni a fost formată din Birtalan Casian, Avram Alex, Curutiu Corin (toți 10 ani), Morar Bogdan (9 ani). Antrenor Ioan Corburean.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/29/2024 09:39:00 a.m. de

Elevi de la „Axente Sever“ premiați la concursul ZIRCON!

La jumătatea lunii aprilie, Societatea Profesorilor de Științe din Iași și Facultatea de Inginerie Chimică si Protecția Mediului ”Cristofor Simionescu” din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași au organizat a 4-a ediție a concursului ZIRCON. Acest concurs s-a adresat elevilor de gimnaziu și liceu și a presupus ca participanții să susțină probe la două dintre disciplinele fizică, chimie și biologie, demonstrându-și cunoștințele printr-o serie de 9 întrebări, notate pentru fiecare subiect.

Foto: Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș
 
Între cei aproape 7.800 de elevi participanți din toată țara s-au aflat și 8 elevi ai Liceului Teoretic Axente Sever. Este vorba de Tania Grecu, Ștefan Pop, Cătălina Părău și Iulia Sandu, toți din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză. Lor li se adaugă 3 eleve ale clasei a XI-a Științele Naturii, respectiv Natalia Tița, Veronica Pascaru și Cristina Pușcă, alături de reprezentanta clasei a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză, Delia Chiricescu. Toți cei 8 axentiști s-au descurcat foarte bine, obținând rezultate remarcabile la concursul ZIRCON. Ne referim aici la două premii întâi, două premii II, patru premii III și 4 mențiuni.

Cea mai bună „linie de clasament” i-a aparținut Cătălinei Părău. Aceasta a obținut premiul I la biologie, premiul al II-lea la secțiunea chimie-biologie și premiul al III-lea la chimie. Colegul ei Ștefan Pop a obținut și el premiul I la biologie, premiul al III-lea la secțiunea chimie-biologie și mențiune la proba de chimie. În ceea ce o privește pe Tania Grecu, aceasta a obținut premiul al III-lea la fizică și mențiune la secțiunea fizică-biologie.


La nivelul clasei a XI-a Natalia Tița a obținut premiul al II-lea la biologie iar colegele ei Cristina Pușcă și Veronica Pascaru și-au trecut în cont câte o mențiune la proba de chimie. De asemenea tânăra speranță a științelor naturii, Delia Chiricescu a obținut premiul al III-lea la secțiunea chimie-biologie.
Îi felicităm pe axentiștii noștri și pe cadrele didactice îndrumătoare pentru aceste rezultate deosebite obținute la concursul ZIRCON. Acesta își propune să îmbunătățească abilitățile elevilor de utilizare a canalelor digitale de comunicare, să crească nivelul de încredere în mediile online și să-i familiarizeze cu structura testelor standardizate.“, a transmis reprezentanții Liceului Teoretic „Axente Sever“ Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 4/29/2024 09:37:00 a.m. de

Daniela Cîmpean si Raluca Turcan, de Florii, la Jina: „Păstrarea tradițiilor comunităților din județ- cea mai de preț investițite a Consiliului Județean Sibiu” (CP)

 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, s-au aflat în duminica Floriilor alături de comunitatea din Jina, au participat la Sfânta Liturghie și la spectacolul oferit de elevii Școlii Gimnaziale din comună.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

„Jina este locul în care liberalii au investit nu doar energii, ci și sentimente. Purtăm locuitorilor de aici un respect deosebit, pe care l-am probat de-a lungul anilor prin susținerea celor mai importante proiecte locale”- a spus Raluca Turcan amintind că introducerea rețelei de gaz este rezultatul unor eforturi la care au contribuit  toți liderii PNL.

“Am văzut cum încearcă unii  să amestece introducerea gazului metan cu gesturi ale propriei slăbiciuni. În realitate, e simplu de demonstrat, fie și doar cu ajutorul unui calendar, cine au fost  sprijinitorii acestui proiect mult așteptat. In plus, însă, există dovezile publice ale implicării noastre” – a spus Raluca Turcan.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

De altfel, Raluca Turcan era viceprim-ministru  al României atunci când proiectul introducerii gazului a făcut primii pași concreți  spre a deveni realitate, după ani buni de promisiuni neonorate.

“Însă  cea mai de preț investiție a Consiliului Judetean Sibiu este în păstrarea tradițiilor, în promovarea lor în rândul tinerilor . Este  o bucurie enormă să văd cum celor  mai mici dintre jinari  le sunt modele profesioniștii de la Junii Sibiului, instituție finanțată de Consiliul Județean”- a spus Daniela Cîmpean referindu-se la micii dansatori jinari coordonați de Alin și Miana Dancu, membri ai Ansamblului Profesionist Cindrelul Junii Sibiului.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

Consiliul Judetean Sibiu coordonează si susține financiar Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor Populare Cindrelul-Junii Sibiului, Ansamblul Profesionist Cindrelul Junii Sibiului și evenimentele folclorice cele mai importante ale județului, fie că este vorba despre Cântecele Munților, festivalurile Lucreția Ciobanu sau Ioan Macrea sau de mega-evenimentul anual dedicat Zilei de 1 Decembrie.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

“Ceea ce facem este să protejam tradițiile românești și să avem grijă ca farmecul  și însemnătatea lor sa ajungă  la copiii și tinerii județului. La Jina, în întreaga Mărginime, în toate microregiunile reușim asta cu ajutorul unor oameni care, ca și noi, simt românește” – a mai spus Daniela Cîmpean, în duminica Floriilor, la Jina.

Consiliul Judetean Sibiu finanțează Junii Sibiului, dar și Filarmonica de Stat, Biblioteca ASTRA, Muzeul ASTRA și Școala de Arte si Meserii, fiecare cu inestimabile contribuții în promovarea culturii și cu un număr extraordinar de spectatori la evenimentele organizate: peste 10 milioane în total.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

În plus, Consiliul Județean susține  evenimente în toate comunitățile prin Agenda Culturală, unul dintre instrumentele care a condus la organizarea  a nu mai puțin de 933 de evenimente.

foto: PNL Sibiu

foto: PNL Sibiu

Continuare
    Trimite prin e-mail