luni, 18 martie 2024

Publicat la 3/18/2024 04:11:00 p.m. de

Montarea contoarelor digitale de branșament din Mediaș, în cadrul lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă, continuă pe străzile Alexandru Papiu Ilarian, Aron Pumnul, Foișorului, Ion Agârbiceanu, Micu Klein, Pasaj Bran, Perșani, Prunului, Rucăr, Sălciilor, Stadionului, Ștrandului, Vasile Pârvan și Viței(CP)

 


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/18/2024 03:43:00 p.m. de

Ziua Internațională a Povestitului 2024, la Biblioteca Municipală „St. L. Roth”


Primăria Municipiului Mediaș organizează mâine, 19 martie 2024, începând cu ora 11:30, la Biblioteca Municipală „St. L. Roth”, un cerc de lectură dedicat „Zilei Internaționale a Povestitului“, o sărbătoare a narațiunii libere, celebrată pe plan mondial în timpul echinocțiului de primăvară.


Scopul activității este promovarea artei povestirii orale și a ascultatului de povești și se derulează în parteneriat cu elevii Liceului Teoretic „Roth – Oberth“, respectiv clasa a IX-a B Științele Naturii - secția germană și clasa a XII-a Filologie – secția română, sub coordonarea doamnei profesor Daniela Aparaschiței.
Organizatorii evenimentului au stabilit ca elementul central să fie dedicat narațiunii cărților incluse în Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților” din anii precedenți, competiție la care au participat unii dintre elevii invitați. Aceștia vor împărtăși colegilor mai tineri din experiențele acumulate de-a lungul anilor în care au participat la concurs, precum și emoțiile trăite alături de personajele cărților, empatizând de multe ori cu acestea. Lecturând cărțile dedicate adolescenților, au descoperit lumi pline de imaginație, de aventură, de istorie, de iubire, de motivație, precum și o cale eficientă pentru dezvoltarea lor personală.
Lectura trebuie să facă parte din viețile noastre!

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/18/2024 12:21:00 p.m. de

Elevi și dascăli cu care ne mândrim. Colegiul Școala Națională de Gaz are mai mulți elevi calificați la etapa națională a Olimpiadelor

Raluca-Maria GANEA, de la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, a câștigat săptămâna trecută Olimpiada Națională „Lectura ca abilitate de viață” – faza județeană, urmând să ne reprezinte la faza națională. 


În cadrul aceluiași concurs, Răzvan Borza a obținut premiul III. Reprezentanții Colegiului SNG Mediaș salută de asemenea prestația celorlalți 6 participanți din cadrul instituției de învățământ. „Olimpiada Națională „Lectura ca abilitate de viață”. Premiul I și calificare la etapa națională Ganea Raluca-Maria, clasa a X-a Tehnician în activități economice  (coordonator prof. Damian Monica). Borza Răzvan, clasa a X-a Matematică-Informatică – premiul III (coordonator prof. Manu Camelia). Rezultate bune au avut și ceilalți elevi participanți:
  • Covaci Ana, clasa a IX-a Matematică-Informatică – locul VI pe județ (din 30 elevi) – prof. Manu Camelia
  • Chertes Andrei, clasa a IX-a Matematică-Informatică  (coordonator prof. Manu Camelia)
  • Brăteanu-Raluca Elena, clasa a IX-a Matematică-Informatică (coordonator prof. Manu Camelia).
  • Cășuneanu Flavia, clasa a IX-a Matematică-Informatică (coordonator prof. Manu Camelia).
  • Isofache Sonia, clasa a X-a Matematică-Informatică (coordonator prof. Manu Camelia).
  • Muscalu Călin, clasa a XI-a Matematică-Informatică (coordonator prof. Radu Maria).
Felicitări elevilor pentru rezultatele obținute, doamnelor profesoare pentru implicarea și profesionalism iar părinților le mulțumim pentru susținere.“, informează Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș.
 
Tot de la Colegiul Școala Națională de Gaz, mai mulți elevi s-au evidențiat săptămâna trecută în concursurile la care au participat. Astfel, la Olimpiada ELECTRONICĂ, AUTOMATIZĂRI și TELECOMUNICAȚII, Koncz Szabolcs VINTE a oținut premiul I și calificarea la etapa națională!


Premiul I și calificare la etapa națională pentru Vinte Koncz Szabolcs din clasa a XI- a Tehnician în automatizări, prof. coordonatori Rus Nicolae și Crăciun Constantin.
Premiul II pentru Corlea Paul Cristian din clasa a XII-a Tehnician în automatizări, prof. coordonatori Rus Nicolae și Crăciun Constantin.“, arată Colegiul SNG Mediaș.
 
Tot premiul I și calificare la etapa națională a obținut și Flavius Ioan PĂNĂZAN, dar la Olimpiada TEHNOLOGII - SERVICII


Premiul I și calificare la etapa națională pentru Pănăzan Flavius Ioan din clasa a XII - a Tehnician în turism, prof. coordonatori Pop Ovidiu Eugen, Morar Minodora, Aldea Ana și Solomon Mircea.
Premiul II pentru Irimia Claudia din clasa a XI-a Tehnician în activități economice, prof. coordonatori Custelcean Corina, Morar Minodora și Pop Ovidiu Eugen.
Premiul III pentru Popa Beatrice din clasa a XI-a Tehnician în activități economice, prof. coordonatori Custelcean Corina, Morar Minodora și Pop Ovidiu Eugen.“, transmite Colegiul SNG Mediaș.
 
Rezultate foarte bune au fost obținute de elevii Colegiului Școala Națională de Gaz la Olimpiada de limba ENGLEZĂ, etapa județeană.


Cornea Iulia - X Matematică Informatică ocupă unul dintre primele două locuri la clasa a X-a, calificându-se astfel la etapa de baraj pentru națională. Prof. coordonator Muica Violeta.
Luca Sergiu - X Matematică Informatică a obținut un punctaj care l-a situat între primii cinci elevi din județ. Prof. coordonator Muica Violeta.
Rezultate foarte bune au obținut:
  • Fodor Victor- IX Info - (prof. coordonator Vandor Camelia).
  • Muntean Răzvan - IX Info- (prof. coordonator Vandor Camelia).
  • Belea Mălina - IX Turism- (prof. coordonator Muica Violeta și Vandor Camelia).
  • Foros Vilmos - X Turism - (prof. coordonator Roman Daliana și Vandor Camelia).
  • Ungureanu Daria- X Turism- (prof. coordonator Roman Daliana și Vandor Camelia).
  • Bejenaru Bogdan - XI Info- (prof. coordonator Muica Violeta).“
Evidențieri au fost făcute de conducerea Colegiului SNG și pentru reprezentanții la Olimpiada Națională la ISTORIE – faza județeană. „Cei mai buni la istorie din municipiul Mediaș sunt elevii de la CSNG. Felicitări Raul Kovacs din clasa a XI-a Matematică Informatică pentru premiul II la etapa județeană obținut cu un punctaj de 94,5 puncte. Profesor coordonator Păpară Monica.
Locul III la a fost obținut de Stama Alex Gabriel din clasa a IX Tehnician în Turism. Prof. coordonator Păpară Monica.
Rezultatele sunt extraordinare având în vedere ca au fost obținute de elevi care studiază istoria doar o oră pe săptămâna, la clase de profil real sau tehnic.“, transmite Colegiul SNG Mediaș.
 
De asemenea, îi evidențiază pe Dan Lucas Jiga, care a obținut premiul II la faza județeană a Olimpiadei de geografie, pe Robert David, mențiune, precum și pe toți dascălșii care se ocupă de pregătirea lor.


Felicitări Jiga Dan Lucas din clasa a X- a Matematică Informatică pentru premiul II la etapa județeană. Profesor coordonator Sas Ioan.
Mențiune a obținut elevul David Robert din clasa a IX Matematică Informatică. Prof. coordonator Pop Corbea Ioan.
Felicitări elevilor pentru rezultatele obținute, domnilor profesori pentru implicare și profesionalism iar părinților le mulțumim pentru susținere.“, a transmis Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/18/2024 11:43:00 a.m. de

Elevi și dascăli cu care ne mândrim. Ștefan POP, de la Liceul Teoretic „Axente Sever“a câștigat din nou faza județeană a Olimpiadei la Geografie

Nu mai puțin de 8 elevi ai Liceului „Axente Sever“ au participat, ieri, 17 martie, la faza județeană a  Olimpiadei Naționale de Geografie. Ștefan Pop, din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză, a reușit să câștige din nou concursul, urmând să reprezinte județul la faza națională. Alți 3 axentiști au urcat pe podium. 
Succesul lui Ștefan Pop vine la scurt timp după ce elevul a urcat, pentru a 3-a oară consecutiv, pe locul 3 la Concursul de Matematică ,,Adolf Haimovici”.

 
„În ultimii ani Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș a avut constant elevi calificați la Olimpiada Națională de Geografie sau care au fost pe podiumul celor mai buni din județ la nivelul lor de studiu. „Tradiția” s-a păstrat și în 2024 și avem toate motivele să fim optimiști că se va înrădăcina puternic un pol al geografiei în zona de nord a județului.
Duminică 17 martie la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de Geografie, la care s-au calificat 8 axentiști. Cel mai bun rezultat a fost obținut de Ștefan Pop din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză, care s-a clasat pe primul loc și va reprezenta județul Sibiu la etapa națională. Pentru Ștefan Pop această calificare reprezintă continuarea unei pasiuni dedicate geografiei, el fiind la a 3-a participare consecutivă la etapa națională.
La nivelul clasei a XI-a elevii unității noastre de învățământ și-au adjudecat locurile II, III și IV. Ne referim aici la Rahela Ganea de la Științele Naturii, care a ocupat locul secund, la Andrei Tăbăcaru de la Matematică Informatică, aflat pe poziția a treia și la Ana Giurgiu de la Științele Naturii, care a obținut mențiune.
Nu în ultimul rând „bobocii” în ale geografiei de la clasa a IX-a au impresionat plăcut la etapa județeană. Sonia Moț din clasa de Științele Naturii intensiv Engleză a prins podiumul, fiind pe poziția a treia, iar colega ei Daria Brînzaru a obținut mențiune.
Îi felicităm pe toți axentiștii care au participat duminică 17 martie la olimpiada județeană de geografie, incluzându-i și pe cei care au obținut rezultate meritorii, precum Dragoș Baltă din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză și Robert Simo din clasa a X-a Filologie, chiar dacă nu s-au clasat pe podium. Îi dorim mult succes lui Ștefan Pop la faza națională a Olimpiadei de Geografie, care va avea loc la Constanța la sfârșitul lunii aprilie.“, a transmis „Axente Sever“.



Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/18/2024 11:16:00 a.m. de

Copșa Mică își face strategia de dezvoltare pentru următorii 10 ani

Administrația orașului Copșa Mică a pregătit o strategie care cuprinde direcțiile principale de dezvoltare a localității în următorii 10 ani. Săptămâna trecută a organizat și o dezbatere publică, la care au participat câteva zeci de persoane, semn că locuitorii orașului sunt interesați de viitorul orașului. Dezbaterea a fost moderată de viceprimarul Nicolae Bogdan Tăpălagă și de consilierul Adrian Deaconu. S-a desfășurat la Cantina Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" Copşa Mică.

 
„Joi 14.03.2024, în Cantina Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" Copşa Mică, a avut loc dezbaterea publică privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oraşului Copşa Mică pentru perioada 2021-2030. Documentul este postat pe site-ul instituției www.copsa-mica.ro. la secțiunile Proiecte Locale şi Transparență Decizională (VEZI AICI)

Dezbaterea publică a fost moderată de dl Viceprimar Tăpălagă Nicolae Bogdan şi dl consilier Deaconu Adrian care au detaliat, celor peste 50 de persoane prezente, direcțiile principale de dezvoltare spre care dorește administrația locală să se axeze în următoarea decadă.“, a transmis Primăria Copșa Mică.
Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 15 martie 2024

Publicat la 3/15/2024 06:49:00 p.m. de

Fotbalistele de la Liceul Teoretic Axente Sever, locul 2 pe județ

Liceul Teoretic Axente Sever a găzduit azi etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la fotbal feminin.

 
Cupa ISF („Împreună Suntem Fotbal”) a reunit cele mai bune echipe de fotbal feminin ale județului Sibiu, între care s-a aflat și echipa Liceului Teoretic „Axente Sever“. „Fotbalistele unității noastre de învățământ au trecut fără mari emoții de echipa similară a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu și au jucat finala cu formația Colegiului Național Octavian Goga din Sibiu. Finala s-a dovedit palpitantă pentru publicul prezent în sala de sport a liceului nostru, cele două formații având nevoie de lovituri de departajare. În cele din urmă, formația sibiană s-a impus și va reprezenta județul nostru la faza națională a ONSȘ la fotbal feminin.
Le felicităm pe jucătoarele unității noastre de învățământ pentru faptul că s-au clasat pe locul al II-lea la nivelul județului Sibiu. Ne referim aici la Paula Micu din clasa a IX-a Instructor Sportiv, la Sabina Hodârnău din clasa a X-a Științele Naturii, la Antonia Bucătaru din clasa a X-a Instructor Sportiv, Andreea Hațegan din clasa a X-a Științe Sociale, alături de căpitanul echipei Ines Șerban din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză și de „veterana” Nicolate Ban din clasa a XII-a Filologie.
CUPA ISF la fotbal pe teren redus este o competiție organizată de Federația Română de Fotbal în colaborare cu Ministerul Educației ca parte integrantă a programului Olimpiada Națională a Sportului Școlar.“, a transmis 
Liceul Teoretic „Axente Sever“
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/15/2024 11:21:00 a.m. de

GAL Dealurile Târnavelor: ANUNT PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE Măsura M08/6B (CP)

 



Continuare
    Trimite prin e-mail

joi, 14 martie 2024

Publicat la 3/14/2024 08:12:00 p.m. de

Legea Profesiilor Montane a fost dezbătută la Muzeul Astra din Sibiu.

Inițiativa a aparținut Deputatului Christine Thellmann și Senatorului Cristian Niculescu Țăgârlaș, inițiatori ai propunerii legislative. Dezbaterea de la mijlocul acestei săptămâni, a fost una constructivă și s-a bucurat de participarea unor profesioniști din domeniu, reprezentanți asociațiilor de ghizi din România. O altă dezbatere similară a avut loc la sfârșitul anului trecut în capitală, fiind analizate de către profesioniști din domeniu, măsurile necesare pentru a crea un cadru legislativ coerent și adaptabil la societatea actuală aflată în continuă evoluție.

 
Desfășurarea unei activități profesionale în domeniile recreative cu specific montan sau în natură cum sunt drumeția montană, escalada în mediu natural, alpinismul, schiul în afara pârtiilor amenajate, parcurgerea de canioane și de ape repezi, speologia, zborul cu parapanta sau deltaplanul și scufundările sub acvatice este reglementată în majoritatea țărilor din spațiul Uniunii Europene și Elveția. În acele țări în care aceste activități se desfășoară în mod regulat și semnificativ sau constituie o sursă importantă de turism active sau sportive activitatea profesională precum și formarea profesională este legiferat în mod explicit și detaliat și circumscrisă activităților profesionale cu risc și desfășurate în mediu specific. „Nu oricine poate îmbrățișa această meserie, tocmai de aceea avem nevoie de o legislație clară și de norme prin care instituțiile statului să poată aviza, verifica și controla profesioniștii din domeniile ghizilor montani și să susținem deblocarea accesului profesioniștilor români cu calificări recunoscute pe piața de muncă europeană și monitorizarea atentă a accesului profesioniștilor străini pe teritoriul României” a declarat Deputatul Christine Thellmann, unul dintre inițiatorii legii.
 
Situația actuală în România
 
În țara noastră deși există unele reglementări, acestea nu sunt nici adaptate, nici armonizate între ele și cu atât mai puțin la nivel european. În plus, cadrul legislativ din România, în acest moment, este vulnerabil abuzurilor și interpretărilor arbitrare. „Este esențial să avem o structură de avizare, verificare și control adaptată profesioniștilor din domeniile ghizilor montani și să susținem deblocarea accesului profesioniștilor români cu calificări recunoscute pe piața de muncă europeană și monitorizarea atentă a  accesului profesioniștilor străini pe teritoriul României” mai spune Christine Thellmann. 
 
Ce va aduce legea
 
Scopul acestei propuneri legislative este în primul rând acela de a crea un cadru legislative coerent și armonizat pentru exercitarea profesională a acestor activități, dar și pentru formarea profesioniștilor din aceste domenii. Totodată, se dorește crearea unui cadru legislativ care să fie ușor adaptabil evoluțiilor din mediul social și care să permit includerea prin acte adiționale de noi profesii relevante pe măsură ce acestea apar sau se dezvoltă. În egală măsură, noua lege va crea o structură de avizare, verificare și control adaptată acestor profesii, structură alcătuită din specialiști în domeniile respective. Nu în ultimul rând, legea va debloca accesul profesioniștilor români cu calificări recunoscute și acceptate pe piața de muncă din spațiul comunitar și va monitoriza și controla accesul profesioniștilor străini pe teritoriul României. 
 
Cui se adresează
 
În forma prezentată, propunerea legislativă vizează principalele profesii exercitate în România și care au legătură cu activitățile montane recreative cu factor de risc. Este vorba despre Ghidul montan, Ghidul de drumeție montană (liderul montan), Ghidul de canion și Ghidul de rafting și ape repezi. Propunerea legislativă prezentată detaliază pentru aceste profesii definițiile mediului specific în care sunt exercitate aceste profesii, prerogativele profesioniștilor pe fiecare profesie și specializare în parte, modurile de formare profesională, mecanismele de avizare, verificare și control, tranziția de la modelul actual de calificare, autorizare și exercitare a profesiilor la un model adaptat rigorilor contemporane, respective recunoașterea și echivalarea unor calificări conexe sau obținute în alte țări.
 
Propuneri concrete
 
Desfășurată în format hibrid, dar și cu înregistrare live, intenția organizatorilor a fost de a colecta propuneri concrete cu privire la documentele supuse analizei. „Am putut să tragem o serie de concluzii, la care majoritatea celor prezenți au aderat, cea mai importană fiind că există în primul și în primul rând această necesitate de a veni cu o reglementare pe toate domeniile menționate și extinse, chiar și la ghidul de MTB. Să existe o definire clară a propunerii de înființare a unui «colegiu al ghizilor» și a «comisiei de evaluare». Să avem o analiză și implicare în acest demers atât a Salvamontului, dar și a Jandarmeriei Montane, în momentul în care se impune acest lucru. În următoarea perioadă așteptăm propuneri concrete din partea asociațiilor, dar și a ghizilor independenți, pentru a putea depune proiectul în circuit parlamentar” a mai adăugat deputatul Christine Thellmann.
 
Specialiști în domeniu
 
La dezbaterea de la Muzeul Astra au participat pe lângă cei doi organizatori și inițiatori, Deputatul Christine Thellmann și Senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș, Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, Adrian Bibu, Administratorul public al județului, Dan Popescu, Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu reprezentanți ai Asociației Est Europene a Ghizilor Montani UIAGM – EEMGA, Asociației Ghizilor Montani din România, Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România, Clubului Alpin Român,  Federației Române de Alpinism și Escaladă, Asociației Profesionale a Instructorilor de Canyoning, dar și ghizi montani independenți.


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 08:04:00 p.m. de

Clujul, capitala aviației! Zeci de specialiști în aviație dezbat subiectele momentului la Aviation Event 2024 CLJ

 

Zeci de specialiști în aviație din Europa discută la Cluj temele momentului din acest sector, în cadrul ediției cu numărul 3 a Aviation Event organizat de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

FOTO: monitorulcj.ro

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” va găzdui vineri, pentru al treilea an la rând, conferința internațională Aviation Event, care reunește specialiști din domeniul aviației și reprezentanți ai aeroporturilor și companiilor aeriene din toată Europa, scrie Monitorul de Cluj.

Invitații vor dezbate cele mai „fierbinți” subiecte ale momentului din sectorul aviatic, precum revenirea după pandemia de coronavirus, reducerea emisiilor de carbon, lipsa aeronavelor de pe piață și inovațiile tehnologice.

„Evenimentul a devenit cunoscut pe plan european”

„Este a treia ediție a Aviation Event în Cluj, avem participanți din peste 20 de țări, specialiști în aviație, reprezentanți ai mai multor aeroporturi și companii aeriene. Avem foarte mulți jurnaliști din Europa, în specializați în aviație. Vom discuta despre reluarea traficului, despre reducerea la zero a emisiilor de carbon până în 2050, vom discuta problemele legate de lipsa aeronavelor pe piață în acest an, creșterea competitivității. Vom vorbi despre tehnologie, despre transportul intermodal, o ocazie foarte bună de a împărtăși experiențe.

În ultimii trei ani, acest eveniment a evoluat foarte bine, a devenit cunoscut pe plan european și național, participă reprezentanții și directorii tuturor aeroporturilor din țară”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, joi, într-o conferință de presă.

O zi plină de discuții și dezbateri pe temele momentului

Conferința Aviation-Event 2024 CLJ va avea loc vineri, 15 martie, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca, între orele 9.00 – 16.30.

Conferinţa internaţională Aviation-Event de anul acesta va viza subiecte de interes privind aviația durabilă, soluții de energie regenerabilă și strategii pentru reducerea amprentei de carbon în industria aviației, precum și teme privind provocările și oportunitățile în ceea ce privește capacitatea și extinderea aeroporturilor.

Printre invitații ediției din acest an a Aviation Event 2024 CLJ se numără: Peter Baumgartner – fost CEO Etihad Airways și președinte Bluearbre Ltd, Irina Munteanu – prefectul județului Cluj, Alin Tișe – președintele Consiliului Județean Cluj, Viorel Federiga – președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Cluj, Dan Tarcea – viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, David Ciceo – director general al Aeroportului Cluj, Robert Carey – președintele Wizz Air, Antonello Bonolis – director de comunicații al Aeroportului Bologna, Pawel Galiak – director comercial al Aeroportului Cracovia,  José Ramón Bauzá – coordonatorul Comitetului pentru transporturi și turism al Parlamentului European, Hakkı Güntay – manager general Turkish Airlines România, Jesús Caballero Pinto – director general al Aeroportului Sofia, Bettina Ganghofer – director general al Aeroportului Internațional Salzburg și mulți alți invitați din țară și din străinătate.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 05:19:00 p.m. de

Nicolae Neagu: Candidatura lui Iohannis la NATO – o aspirație legitimă a României (CP)

 „Candidatura Președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General NATO este, cu certitudine, o aspirație legitimă a României, pe care Partidul Național Liberal o susține nemijlocit.

FOTO: Nicolae Neagu / Facebook

Am toată convingerea că, vasta experiența politică și instituțională, precum și notorietatea și credibilitatea de care se bucură șeful statului în rândul statelor membre NATO îl recomandă pe președintele Klaus Werner Iohannis pentru această funcție.

Contextul geo-politic din ultimii ani și cei 20 de ani de apartenență la NATO, în care România și-a îndeplinit serios, eficient angajamentele, fiind întotdeauna un partener de încredere pe care țările membre NATO se pot baza, crează premisele optime ca România să aibă susținerea potrivită pentru reușita acestei candidaturi.


La o retrospectivă a ultimilor 10 ani, ne putem da cu toții seama că, în această comunitate a statelor euroatlantice, Klaus Iohannis a reprezentat stabilitatea și continuitatea obiectivelor strategice printr-un leadership politic deosebit de eficient.

La momentul actual, cea mai mare autoritate și credibilitate din regiune o are președintele României. Este timpul ca liderii statelor membre să cântărească atuurile pe care le are președintele Klaus Iohannis pentru această candidatură și contribuția majoră pe care România a avut-o în apărarea și promovarea valorilor și intereselor comunității euroatlantice.

Salut decizia președintelui Klaus Werner Iohannis de a candida pentru funcția de secretar general NATO și îi urez, Excelenței Sale, mult succes!”, arată într-o postare pe Facebook senatorul liberal Nicolae Neagu.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 02:35:00 p.m. de

Bianca Crețu a câștigat, aseară, Premiul „Radio Timișoara“

Bianca Crețu, îndrăgita interpretă de muzică populară de la Școala de Dans "Vasile Stoia" și Școala Populară de Arte și Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, a câștigat Premiul Radio Timișoara, în cadrul Concursului Național „Gelu Stan“, adresat interpreților de muzică populară cu vârsta între 15 și 25 de ani. Organizat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, festivalul s-a desfășurat ieri, 13 martie, la Sala Capitol din Timișoara. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul”, dirijor prof Sebastian Roșca.

 
Despre ziua de ieri…, am trăit o experiență plină de emoție, cântec și iubire! Sunt recunoscătoare, onorabilului juriu, pentru premiul acordat și pentru încrederea transmisă și de această dată! Cântecul duios de pe Valea Târnavelor, va mai răsuna mult timp în inimile noastre!  Mulțumesc Sebastian Rosca, pentru minunata orchestrație, a fost o adevărată onoare să cânt alături de voi toți!
Ce aș fi eu fără dumneavoastră, fără publicul meu drag?… vreau să vă mulțumesc, tuturor, pentru toată susținerea și pentru toate mesajele și gândurile bune, pe care mi le-ați transmis, aseară, în timpul concursului!
“, a transmis îndrăgita interpretă.  
 
Premiul Radio Timișoara a fost acordat cu sprijinul Asociației Culturale “Floarea dorului” din Conop.

Bianca Crețu este o interpretă de muzică populară, la început de drum, care prin muncă și perseverență își dorește să reprezinte așa cum se cuvine Valea Târnavelor. „M-am născut la data de 27 Noiembrie 2002, într-un sat frumos la interferența dintre județul Mureș și județul Sibiu, mai exact satul Curciu. Am venit pe lume cerută de sora mea mai mare, într-o familie iubitoare și cu frică de Dumnezeu. În prezent sunt pregătită de domnul profesor Verde Cosmin, în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii "Ilie Micu" din Sibiu și studentă la Facultatea de Științe Agricole Industria Alimentară și Protecția Mediului.“, este descrierea pe care a făcut-o Bianca Crețu, la lansarea unei piese pe canalul său de Youtube.




Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 02:10:00 p.m. de

Montarea contoarelor digitale de branșament din Mediaș se reia pe străzile din cartierul Moșnei (CP)

 

 

„Lucrările de montare a contoarelor digitale de branșament din Mediaș se reiau din 18 Martie, pe străzile din cartierul Moșnei, la punctele de consum în care lucrările nu s-au putut executa în cursul anului trecut.
Facem apel la clienții de la punctele de consum din cartierul Moșnei, acolo unde încă nu s-a efectuat înlocuirea contorului mecanic cu unul digital – cu transmitere la distanță a datelor, să coopereze cu reprezentanții antreprenorului care derulează lucrările, astfel încât aceștia să aibă acces la contorul de branșament.
Clienții vor primi informări punctuale în cutiile poștale de la adresa punctului de consum, pentru a lua legătura cu executanții lucrărilor și pentru a stabili de comun acord o întâlnire la punctul de consum în vederea înlocuirii / montării noului contor.
Vă rugăm ca, în termen de maxim 5 zile de la primirea informărilor, să contactați antreprenorul lucrărilor, Societatea GEIGER SRL, prin reprezentatul Ovidiu Goga, la nr. de tel: 0752 663 750, de luni până vineri între orele 08:00 - 18:00.
Subliniem faptul că schimbarea sau montarea contorului nu implică niciun fel de costuri pentru clienți, operațiunea fiind suportată în totalitate de către operatorul regional S.C. Apa Târnavei Mari S.A., prin proiectul cu finanțare europeană „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”, derulat la nivel regional.
Clientul nu are niciun fel de obligație de plată!

În cazul lucrărilor pe domeniul privat, facem apel la înțelegerea clienților, pe care îi rugăm să fie cooperanți și să ne acorde sprijin pe durata operațiunii.

Pentru a ne semnala diferite situații cu caracter deosebit sau pentru a solicita informații, clarificări sau pentru a verifica prezența echipelor de lucru în teren, vă recomandăm să contactați reprezentantul antreprenorului, Ovidiu Goga.“


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 01:19:00 p.m. de

„Femeia, primăvara sufletului”

Seria evenimentelor culturale organizate la Sala Traube continuă și la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel, vineri, în data de 15 martie, de la ora 18:00, medieșenii și nu numai ei, vor avea ocazia să urmărească spectacolul de muzică ușoară și populară intitulat „Femeia, primăvara sufletului”. Acesta va fi organizat de către Interact Club Mediaș. Cu această ocazie, pe scena Sălii Traube vor fi prezenți clasa externă de canto popular a Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu – „Muguraşi de pe Târnavă”, ⁠Grupul de copii al Casei de Cultură Dumbrăveni și ⁠Fanfara „Neppendorfer Blaskapelle”. 
Concertul are caracter caritabil. Intrarea se face pe baza unei donații minime de 20 de lei, iar fondurile obținute vor fi folosite pentru oferirea unor pachete în preajma sărbătorilor pascale pentru persoanele vulnerabile din municipiul Mediaș. Biletele se vor putea achiziționa de la intrarea în sală, în ziua spectacolului.


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 3/14/2024 11:37:00 a.m. de

Dragoman părăsește Singapore Smash 2024 cu 2 victorii și 2 înfrângeri

Medieșeanca Andreea Dragoman a părăsit Turneul Singapore Smash 2024, după ce a fost eliminată ieri, în proba de dublu feminin, în optimi. Alături de partenera sa tradițională Elizabeta Samara, a cedat în 3 seturi, 4-11, 9-11, 3-11, în fața perechii numărul 5 mondial Li Yu-Jhun / Cheng I-Ching (Taipei).
(articol de Dan GREAVU)
 
Dintre românce, de faza optimilor a trecut doar Adina Diaconu, care a învins, alături de Maria Xiao (Spania), perechea indiană Mukherjee/Ayhika Mukherjee (India), scor 3-1 (11-4, 12-14, 11-3, 11-9). Din păcate, a ratat o medalie, cedând apoi la același cuplu care le-a eliminat și pe Dragomir/Samara, Li Yu-Jhun/Cheng I-Ching (Taipei), scor 2-3 (11-7 9-11, 4-11, 11-9, 4-11)
 
„De calificarea în sferturile de finală au fost aproape și partenerele Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (Austria), care au depus un efort mare pentru a le elimina pe principalele favorite, Chen Meng și Wang Manyu (China). Perechea româno-austriacă s-a completat la masa de joc, a fost la câteva puncte de a închide meciul, însă finalul le-a aparținut adversarelor, scor 2-3 (8-11, 11-6, 12-10, 9-11, 8-11).
Perechea Elizabeta Samara/Andreea Dragoman a revenit la masa de joc după victoria din prima rundă, însă calificarea în sferturi a fost stopată de perechea Li Yu-Jhun/Cheng I-Ching (Taipei), scor 0-3 (4-11, 9-11, 3-11).“, a  notat Federația Română de tenis de masă.

La actuala ediție a Singapore Smash, la simplu feminin, medieșeanca Andreea Dragoman a câștigat, în Turul 2, meciul cu Ivy Liao (Canada), scor 3-0 (11-4, 11-7, 11-5), după care a cedat în Turul 3 la Sutirtha Mukherjee (India) 1-3 (11-8, 8-11, 11-13, 6-11).
La dublu feminin, în 16-imi, perechea Dragoman/Samara a dispus de Zeng Jian / Zhou Jiangyi (Singapore), cu 3-0 (11-8, 12-10, 15-13), fiind eliminată apoi de favorita 5 Li Yu-Jhun / Cheng I-Ching (Taipei).
 
Faza sferturilor de finală a mai fost atinsă la dublu mixt de Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs. Perechea tricoloră și-a încheiat parcursul, ieri, în fața perechii Shin Yubin/Lim Jonghoon (Coreea de Sud), scor 0-3 (8-11, 8-11, 13-15).

Singurul sportiv din delegația României rămas în competiție, Ovidiu Ionescu îl va întâlni azi pe Lin Yun-Ju (Taipei), în optimile probei de simplu masculin.
Continuare
    Trimite prin e-mail

miercuri, 13 martie 2024

Publicat la 3/13/2024 06:04:00 p.m. de

Veste bună pentru locuitorii comunei Șeica Mare

Ministerul Afacerilor Interne va construi în localitate o subunitate de pompieri, care va spori gradul de siguranță al comunității. Aceasta va funcționa în cadrul ISU Sibiu și va include echipe de intervenție și echipaj SMURD, anunță Consiliul Județean Sibiu. 

FOTO: Consiliul Județean Sibiu

Primăria Comunei Șeica Mare a alocat o suprafață de 2.700 mp pe care va fi construită viitoarea subunitate a pompierilor, aflată în vecinătatea bazei sportive.
„Felicitări primarului Nicolae Șușa pentru perseverența de care a dat dovadă în a convinge autoritățile centrale de necesitatea construirii unei subunități ISU în Șeica Mare, având în vedere că cele mai apropiate baze ale pompierilor se află la Mediaș, Agnita sau Sibiu!”, transmit reprezentanții CJ.
Continuare
    Trimite prin e-mail