HC Zalău, debut cu dreptul la turneul de baraj pentru menţinerea în Liga Florilor

HC Zalău a învins cu scorul de 27 – 22 CSM Deva, vineri după-amiaza, în cadrul primului meci al barajului de menţinere în Liga Florilor. Echipa lui Tadici a condus în permanenţă, dar devencele pregătite de Valentina Ardean Elisei au ţinut aproape, iar la cabine s-a intrat la pauză cu 13 – 12 în favoarea Zalăului. Tot formaţia de la poalele Meseşului a avut iniţiativa şi în a doua parte, iar în minutul 53 s-a desprins decisiv, Roberta Stamin marcând pentru 23 – 18 din aruncare de la 7 metri.…

Mai mult...

Sprijin financiar pentru crescătorii de porci și păsări

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură aduce la cunoștință faptul că în data de 23 mai, Centrele Județene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susținerea activității crescătorilor de animale domestice, și mai exact de porci și păsări de curte, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În următoarele două zile, beneficiarii se vor bucuca de acești bani. Suma plătită este în valoare de 322.571.806.13 lei, fiind acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel: 141.305.024.56 de lei pentru…

Mai mult...

Un sfert de veac de comunitate – Cărturești în orașul tău

Experiență unică  Cititorii care vizitează Cărturești spun că e „un loc magic”, „un loc în care mă simt fericită”, „un loc perfect pentru cadouri”. Autentic și inovator, Cărturești definește conceptul de librărie de 24 ani. O vizită în orice spațiu Cărturești este o experiență în sine. Un refugiu de la agitația orașului, un spațiu primitor pentru întreaga comunitate, Cărturești aduce împreună oameni, cărți, muzică, filme, ceai și accesorii, cadouri deștepte și e gazdă pentru evenimente culturale. Cărturești este spiritul comunității Atmosfera din librărie te invită la explorat și descoperit. E…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 24 Mai

1937: Episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu consacră biserica din Moiad S-a întâmplat în 24 mai 1819 – S-a născut Regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi Împărăteasă a Indiilor (1876-1901) (m.22.01.1901). 1844 – Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic. 1875 – A fost constituit Partidul Naţional Liberal, printre membrii fondatori fiind : Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu. 1902 – S-a născut Mihail Cosma, poet, prozator, jurnalist. Stabilit în Franţa, a colaborat la mişcarea suprarealistă. A semnat sub pseudonimul Claude Sernet (m.15.03.1968). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Cuv. Simeon; Sf. mucenic Serapion; Sf. muceniţă…

Mai mult...

Condamnați la închisoare pentru viol și tentativă de omor

În data de 23 mai, Serviciul de Investigații Criminale au reținut un bărbat în vârstă de 50 de ani și un tânăr de 23 de ani, ambii din localitatea Halmășd, județul Sălaj, condamnați la închisoare. Tribunalul Sălaj a emis pe numele acestora câte un mandat de executare a unei pedepse private de libertate. Bărbatul de 50 de ani a fost condamnat la șase ani și șase luni, iar tânărul la cinci ani și șase luni de închisoare, ambii în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. Tot…

Mai mult...

Copilul tău consumă droguri?

Consumul de droguri a devenit tot mai frecvent în rândul elevilor și al copiilor, întrucât tentația este tot mai mare, iar discuțiile cu părinții și consilierii parcă nu mai dau roade. Tinerii sunt tot mai interesați de aceste substanțe interzise și de cele mai multe ori, chiar dacă există o legătură de comunicare între elev și părinte, elev și profesor sau elev și consilier pentru a-i preveni în ceea ce privește consumul de droguri, adolescenții tot se simt atrași de ceea ce este interzis, adică de ceea ce le face…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj; Tratamente la culturile de cereale

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: EURYGASTER SPP. (ploșnița cerealelor). Plosnitele adulte din genul Eurygaster au o formă ovală, mai mult sau mai puțîn lată, de culoare variată, de la galben – brună până la brună închis sau uneori neagră. Speciile acestui gen se deosebesc între ele prin formă capului și după marginea pronotului. E. integriceps are capul rotunjit la vârf, iar marginile pronotului sunt convexe, lungimea corpului este de 11-13 mm. E. maură are capul rotunjit la vârf, iar marginile pronotului sunt drepte, lungimea corpului de 9-10 mm. E.…

Mai mult...

Tineri puși pe distrugeri

Polițiștii Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au identificat și cercetat, în data de 23 mai, un tânăr de 21 de ani, din Zalău, care la data de 4 noiembrie 2023, în jurul orei 3.30, în timp ce se afla pe strada 9 Mai din municipiu, a distrus oglinda unui autoturism, cauzând un prejudiciu de 1.000 de lei. De asemenea, polițiștii Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au identificat și cercetat un bărbat de 28 de ani, din localitatea Gârceiu, bănuit că la data…

Mai mult...

Zvonoteca

# Gurile rele vorbesc că un pacient loco ar fi vrut să deie în judecată o echipă de doctori pentru că nu l-au lăsat să se filmeze în timpul operației. Băbăieț, ajutați-l pe om să se filmeze în timp ce voi îl operaț la bubă. Înseamnă că nu are bubă destul de mare din moment ce își dorește să se filmeze. # Iar începe forfota înscrierilor pruncilor la creșe și grădinițe, iar nu sunt locuri destule, iar vin primarii și se laudă că în următorul mandat vor construi tăt ce…

Mai mult...

Valcău de Jos, atestată de Guvern ca zonă cu resurse turistice

Valcău de Jos se numără printre comunele din România atestate de Guvernul României ca zone cu resurse turistice.  Atestarea s-a făcut la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba despre comunele și orașele Ciceu (Harghita); Tămășeu (Bihor); Bozioru (Buzău); Măgirești (Bacău); Valcău de Jos (Sălaj);  orașul Abrud și comuna Sohodol (Alba); Ormeniș (Brașov) și Bistreț (Dolj). Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localități vor beneficia de șanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, ȋn condiţiile ȋn care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de…

Mai mult...

Unde mergem

Vineri 24.5.2024 • Vernisajul expoziţiei BATRA 2023, Piaţa Iuliu Maniu – ora 12.30 • Film – Micuţa Ping şi dragonul, Cinematograful Scala – ora 16 • Film – Lassie – o nouă aventură, Cinematograful Scala – ora 16.20 • Planetariu (Cinematograful Scala) – Out There – The Quest for Extrasolar Worlds – ora 16.30 • Gală de box profesionist, Sala Sporturilor „Gheorghe Tadici” – ora 18 • Film – Giganții din La Mancha, Cinematograful Scala – ora 18.10 • Planetariu (Cinematograful Scala) – „Sunstruck” – ora 18.30 • Film –…

Mai mult...

Fondurile europene – motorul dezvoltării municipiului Zalău

Ca persoană cu o experiență vastă în materie de fonduri europene, nu numai ca membru al administrației, ci și în calitate de consultant, pot spune că avem nevoie de o nouă filozofie pentru atragerea de fonduri europene. Majoritatea investițiilor prezentate în punctele anterioare și următoare au o componentă parțială, sau chiar integrală, de fonduri europene, deci nu le veți găsi enumerate aici. Succesul, nu foarte mare până în prezent, pe care România l-a avut în obținerea de astfel de finanțări se referă mai ales la așa-numitele fonduri de coeziune, oferite…

Mai mult...

„România este o țară sigură”

Daniel Săuca „Șeful Armatei Române, Gheorghiță Vlad, a avertizat, miercuri, că există riscul «escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară», iar România trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare. Întrebat despre un astfel de scenariu și dacă există vreo ameninţare directă la adresa țării noastre, președintele Klaus Iohannis a spus că, din informaţiile pe care le are, «România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă»” (hotnews.ro). Deci, după cum afirmă președintele țării, România este o țară sigură și nu trebuie să ne temem. De război? Păi,…

Mai mult...