Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

calibaba la ceas de seara

Am început cu umorul românesc cu Mircea Badea. Mă uitam o perioadă la Antena 3. Apoi am văzut domnul CTP, elocvent și ascuțit – de ce nu intră în politică? mă întrebam. Duminica dimineața ne uitam la „După 20 de ani”. Mă uitam la „România te iubesc”, la emisiunile doamnei Hossu Longin. Am văzut profunzime, integritate, inteligență, bun simț – am înțeles că încă nu eram total liber de prejudecățile și condescendența care există în Occident despre Europa de Est, dar eram la ușa de intrare către o altă lume.

Citește mai mult

Dragoș Anastasiu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Mulți dintre noi se tem de întrebarea încuietoare care le poate fi pusă la un interviu de angajare. În general, aceasta e folosită de angajator pentru a vedea cât de potrivit este pentru post candidatul pentru un loc de muncă. Antreprenorul Dragoș Anastasiu a declarat, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, că pune și el o astfel de întrebare, iar aceasta are legătură cu ideea de „conflict”. Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

Radu Oltean

„Dacă le creează emoții și vin în întâmpinarea credințelor lor, oamenii fără spirit critic cred că pozele fake AI sunt „reale”. Dacă poze reale le infirmă convingerile, vor sări în sus că sunt fake. Cum era o caricatură, cu un tată (bătrânel) și un fiu la computer. Fiul: Tată, nu te mai uita la prostiile astea, sunt fake-news!! Tatăl: Dacă-s false, atunci de ce îmi zic exact ceea ce credeam și eu?”, spune Radu Oltean.

Citește mai mult

Colaj cu locuri interesante care pot fi vizitate în Noaptea Muzeelor. Foto: Republica.ro & Inquam Photos / Octav Ganea

Sâmbătă, 20 mai, are loc cea de-a 20 ediție a „Nopții Muzeelor”. E un fenomen care în ultimele două decenii a apropiat publicul larg de cultură prin faptul că multe instituții care s-au alăturat acestui eveniment reduc biletul de intrare sau oferă acces gratuit oamenilor. Însă, anul acesta, bucuria de a consuma cultură este umbrită de greva lucrătorilor din muzee, care protestează pentru faptul că salariile în acest sector, adică cel cultural și de patrimoniu, sunt extrem de mici. În plus, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” a anunțat că protestează sâmbătă pentru „20 de ani de degradare continuă a mediului de muncă în instituțiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național și 20 de ani de subfinanțare cronică a instituțiilor cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național”. Prin urmare, muzee celebre precum muzeul Național de Artă din București, muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa sau Palatul Culturii din Iași vor avea porțile închise. Însă alte 253 de obiective din România vor putea fi vizitate, după cum a anunțat Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR). Republica vă oferă trei idei de locuri interesante care pot fi vizitate în Noaptea Muzeelor.

Citește mai mult

Violenta domestică - Credit: Erika Eros / Panthermedia / Profimedia

Unul dintre talentele extraordinare ale societății românești este să ascundă mizeria sub preș, să ne prefacem că nu vedem anumite probleme grave sau, chiar mai rău, să pretindem că totul este bun și frumos. Chiar negarea unor astfel de probleme este o formă de gestionare socială, afirmăm că pur și simplu acea problemă nu există. Foto: Credit: Erika Eros / Panthermedia / Profimedia

Citește mai mult

scrisoare -

„Dragă Augustin, trăiești într-o lume în care intervențiile statului în economie s-au înmulțit în societatea occidentală, în special după criza din 2008, chiar și în forme pe care le consideram uitate. Schimbările sunt de așa natură încât The Economist[1] a scris că „ordinea internațională liberală se destramă încet…dezintegrarea vechii ordini este vizibilă peste tot...” Foto: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult
LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune.

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune .

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

i Info

Te vei întâlni cu butoane precum Da sau Treci la următorul articol.
Tot ce trebuie să faci este să alegi. Pur și simplu dai click pe butoane și mergi mai departe.
Platforma este susținută de Metropolitan Life. Aceasta învață pe măsură ce tu alegi, iar când vei reveni în LifeBOT, îți va da noi informații.

Lea Rasovszky

„Mă uit în casele oamenilor, seara, când merg spre propria mea casă. Profit de lumina lustrelor, neoanelor reci, veiozelor, televizorului, și prind orice pot, absorb detaliile cu aviditate, mintea mea încearcă să mapeze tot în acea fracțiune de secundă (de fapt, sunt 2-3, dar așa pare), să rețină indicii, încercând din răsputeri să fac gestul să pară natural, nu o holbare semi-disperată, așa cum se simte în interior, de fapt.”

Citește mai mult