duminică, 2 iunie 2024

Publicat la 6/02/2024 10:58:00 a.m. de

Județul Sibiu, exemplu în România: Daniela Cîmpean despre renașterea vieții culturale în localități, cu bani de la Consiliul Județean (CP)

 Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu a explicat că finanțarea proiectelor culturale din județ  are rolul de a impulsiona inițiativele locale și de a demonstra, odată realizate,  interesul crescut al sibienilor și turiștilor pentru evenimente.

foto: Inaugurarea Casei Artelor, monument istoric devenit hub cultural al secolului 21

„Suntem administrația județeană din România care acordă cea mai mare finanțare pentru Cultură, conștienții fiind de un lucru cert: cultura înseamnă educație. Ne propunem să punem în valoare toate comunitățile locale ale județului, indiferent de distanța la care se află  fiindcă toate, fără excepție, au un potențial enorm și fiindcă tradițiile, istoria și prezentul lor merită cunoscute. Încurajăm, astfel, prin Agenda Culturală, inițiativele din satele și comunele noastre și sprijinim proiectele pe care orașele, prin propriile structuri, le organizează˝, spune Daniela Cîmpean.

foto: Festivalul Cântecele Munților, Piața Mare a Sibiului

Consiliul Județean  Sibiu a creat câteva mecanisme de finanțare a proiectelor, care, însumate, au susținut   nu mai puțin de 933 de proiecte. Agenda Culturală se distinge prin numărul de proiecte și prin diversitatea locurilor de organizare a acestora. Spre exemplu, Consiliul Județean a cofinanțat prima ediție a evenimentului „Micăsasa de Bun Gust”, în 2023, dedicat culturii gastronomice. La Târnava, Consiliul Județean a susținut  financiar Festivalul Romilor, cu câte trei zile de activități dedicate comunității.

foto: Diversitatea culturală sărbătorită la Târnava

„Practic, în absolut toate zonele județului, Consiliul Județean  Sibiu a cofinanțat evenimente, indiferent de distanța față de  municipiul Sibiu și indiferent de culoarea politică a primarilor, iar exemplele de mai sus confirmă, alături de multe altele, toate acestea˝, spune Daniela Cîmpean.

Președinta Consiliului Județean  Sibiu a  oferit și exemplul  „Picnicului Muzical” din Pădurea Steinburg din Agnita, eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu care a adus în fața locuitorilor orchestra Filarmonicii de Stat.

foto: Spectacol al Filarmonicii Sibiu susținut în Pădurea Steinburg, Agnita

„Îmi aduc aminte cu plăcere de toate inițiativele pe care Consiliul Județean le-a cofinanțat, fie că au fost organizate de autoritățile locale, fie de organizații neguvernamentale. Au fost momente în care localitățile  Sibiului și-au dezvăluit potențialul, au fost ocazii perfecte pentru promovare, dar au reprezentat – după părerea mea – și îndemnuri la acțiune. Îi încurajez pe toți cei care țin la localitățile lor, la tineri în mod special, să scrie proiecte!˝, a mai afirmat președinta Consiliului Județean  Sibiu.

foto: Membrii Comitetului European al Regiunilor în vizită la Muzeul Astra

Ca orice comoară, cultura trebuie protejată, dar și asigurate căile prin care de frumusețea și valoarea ei să se bucure cât mai mulți oameni, pe o durată mare de timp. Astfel, au apărut evenimentele în care sunt implicați copii din toate zonele județului  Sibiu„Am solicitat managerilor din toate instituțiile de cultură pe  care le coordonăm să creeze programe prin care copiii să afle despre tradițiile bunicilor, despre meșteșugurile lor, sau să devină consumatori de muzică bună și de carte. Iar lucrurile evoluează foarte bine: dansatorii de la Junii  Sibiului învață copiii din satele județului jocul popular; Muzeul Astra are numeroase programe, precum „Cufărul călător”, care promovează și valorifică materiile prime tradiționale și meșteșugurile; profesorii Școlii de Arte și Meserii transmit mai departe tainele instrumentelor muzicale și ale cântecului popular. Apoi, cartea prinde viață în proiectele Astra Adolescent, iar programele adaptate copiilor realizate de Filarmonică aduc în sala de concerte tânăra generație”, descrie Daniela Cîmpean.

Proiectelor celor cinci instituții județene li se adaugă interesul Ministerului Culturii, manifestat prin sprijinul constant al ministrului Raluca Turcan, deputat de  Sibiu.

foto: Dar de suflet pentru Junii Sibiului – celebra peană din Gura Râului

„Am reușit să punem pe harta evenimentelor culturale ale României inițiative care promovează satele județului, natura  și tradițiile culinare și să dezvoltăm odată cu acestea parteneriate serioase cu societatea civilă, cu instituțiile de cultură și cu autoritățile locale.

Localitățile redevin vii nu doar prin zugrăvirea fațadelor sau prin drumuri asfaltate, ci și prin vocile tinerilor talentați, prin meșteșugurile bunicilor și prin  tradițiile cu care ne mândrim˝– afirmă Daniela Cîmpean.

foto: Întâlnire cu tinerii cititori din Avrig, la Astra Adolescent

foto: Elevi ai Școlii Populare de Arte, promotori ai cântecului și jocului tradițional

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015.

 

Continuare
    Trimite prin e-mail