Nicolae Giugea, deputat PNL: ”Unii primari descoperă canciogul și lopata doar în prag de alegeri!”

Vă propun să organizăm alegeri locale pentru funcțiile de primari o dată la 3 luni. Cu siguranță că această propunere ar fi în beneficiul multor localități din România, inclusiv pentru municipiul Craiova. Cred că fiecare dintre dumneavoastră ați înțeles ironia propunerii mele, pentru că unii primari descoperă problemele comunității locale doar în prag de alegeri.
Avem primari care au muncit permanent în cei 4 ani de mandat și
primari care încearcă să păcălească electoratul cu mici spoieli de primăvară, doar ca să dea senzația că au făcut ceva pentru comunitate. De departe, campion la spoieli electorale este municipiul Craiova. Multă lume care vine în capitala Olteniei trece prin centru istoric al orașului și pleacă mai departe. Însă, Craiova nu-i făcută doar din centru și din strada pe care-i primăria. Cartierele mai periferice ale orașului par că nu au fost niciodată în atenția primarilor care s-au perindat pe la primăria orașului. Despre actualul primar, nici nu cred că și-a făcut cineva vreo iluzie că se va implica în problemele craiovenilor care locuiesc în cartierele de la marginea Craiovei.
Dar, acum,
înainte de alegeri, apar spoieli și prin aceste zone, lucrări de mântuială care e posibil să crape chiar a doua zi de după alegeri. De multe ori nici măcar spoieli nu se fac, ci doar promisiuni! Cel mai clar exemplu este cel al spitalului regional, care peste 2 ani ar fi trebuit să fie gata și să trateze pacienții, dar care este încă la stadiul de proiect pe hârtie, în timp ce autoritățile locale și cele guvernamentale fac evenimente festive și taie panglici la construirea unui gard improvizat sau la nivelatul pământului. Am încrederea că românii vor taxa prin vot pe cei care au generat o administrație locală de slabă calitate, care nu au făcut nimic bun un mandat întreg și s-au trezit înainte de alegeri. Optimismul meu provine din faptul că oamenii văd că orașe și comune conduse de primari PNL s-au dezvoltat puternic printr-o adminstrație de calitate și că se poate și la ei!
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL

Nicolae Giugea, deputat PNL: ”Unii primari descoperă canciogul și lopata doar în prag de alegeri!” Read More

Alegeri 2024. 12 în cursa pentru Craiova

Doljenii sunt așteptați pe 9 iunie să își aleagă noii primari, dar și o nouă conducere a județului. 12 candidați s-au înscris la alegerile din iunie pentru a obține fotoliul de primar al Craiovei, în timp ce pentru cel de președinte al Consiliului Județean Dolj se vor lupta 6 candidați.
Dintre cei 12 care pretind mandatul de primar al Craiovei, 4 sunt femei: actualul primar Lia Olguța Vasilescu – susținută de PSD, Elena Oancea – candidat independent, Gabriela Porumboiu – Partidul Oamenilor Tineri, Emilia Neagu – Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei).
Mai participă Nicolae Giugea – din partea PNL, Aurelian Leonard Dan – candidat independent, Marian Vasile – din partea AUR, Ștefan-Claudiu Vava – din partea Pro România, Cosmin Poteraș – REPER, Emil Iulian Mladin – Partidul Alternativa Dreaptă, Diaconu Răzvan – SOS, Marius Alexandru Mirea – Liga Acțiunii Naționale.

Pentru Consiliul Local, craiovenii vor avea de ales între PSD, PNL, Pro România, Partidul Oltenilor, AUR, Alianța Dreapta Unită, Partidul Oamenilor Tineri, SOS, Blocul Suveranist Român, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Liga Acțiunii Naționale, REPER, PUSL. De asemenea, Aurelian Leonard Dan s-a înscris și pentru un loc în Consiliul Local Craiova, ca independent.
Președinția Consiliului Județean Dolj este râvnită doar de bărbați susținuți de partide politice.
Candidații sunt actualul șef al administrației doljene, Cosmin Vasile – PSD, Nicușor Roșca – PNL, Cezar Drăgoescu – Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), Marin Costache – SOS, Ringo Dămureanu – AUR, Gheorghe Popa – Ingineru (Partidul Liga Acțiunii Naționale).
Pentru Consiliul Județean, doljenii vor avea de ales dintre candidații partidelor PSD, PNL, AUR, Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), SOS, Partidul Oltenilor sau Partidul Liga Acțiunii Naționale.

Reguli stricte în campania electorală
Conform legii, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.
În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.
Este interzisă însă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor.
Legea mai spune că, în campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. Sunt interzise, de asemenea, orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.
În această perioadă, radiodifuzorii publici sunt obligați să reflecte campania electorală echitabil, echilibrat și imparțial. Candidații care au funcții publice pot să apară în emisiunile informative, dar strict pentru probleme legate de funcția pe care o au. Altfel, vor apărea, la fel ca și ceilalți candidați, în emisiuni electorale și de dezbatere electorală. Este interzisă cumpărarea de spații de emisie pentru clipuri sau emisiuni electorale.
Pentru a se promova, candidații pot folosi, pe lângă afișe electorale, materiale de propagandă electorală difuzate de mass-media audiovizuală și cele online, publicitatea în presa scrisă, broșuri, pliante și alte astfel de tipărituri.
Nu au voie însă să finanțeze colantarea vehiculelor cu sloganuri electorale, nici spectacole, focuri de artificii, nu au voie să cumpere și să împartă diverse bunuri, precum pixuri, căni, calendare bisericești, găleți, produse alimentare, alcoolice, ori vestimentare care ar putea determina alegătorul să voteze pe cineva anume.
Nerespectarea legii poate duce la amenzi de până la 25 mii lei.

Alegeri 2024. 12 în cursa pentru Craiova Read More

Olt. Mită electorală la Ianca. Au dat mâncare din camion

Dosar penal la Olt, pentru coruperea alegătorilor. Vizați sunt membri ai PNL din comuna Ianca. Aceștia au împărțit locuitorilor din comună pachete cu alimente în ajunul Paștelui. S-au îmbrăcat în culorile partidului și au luat ulițele satului la pas cu o camionetă cu remorcă de 3,5 tone. IPJ Olt s-a sesizat și a deschis un dosar penal.
„La data de 9 mai a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Corabia, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la data de 4 mai a.c., mai multe persoane ar fi împărțit locuitorilor comunei Ianca, din județul Olt, pachete cu produse alimentare.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au declarat reprezentanții IPJ Olt.

Olt. Mită electorală la Ianca. Au dat mâncare din camion Read More

Transalpina, încă inaccesibilă

Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă atâta timp cât există în continuare pericol pentru siguranţa publică, au anunțat reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Potrivit acestora, în zonă s-au înregistrat căderi de pietre.
”Transalpina rămâne închisă circulaţiei rutiere, atâta timp cât există riscul de producere a unor evenimente ce pot pune în pericol participanţii la trafic”, a transmis, miercuri, DRDP Craiova.
Reprezentanţii instituţiei au precizat că circulaţia rutieră nu se poate relua pe DN 67C – Transalpina – sectorul de drum cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului.

Transalpina, încă inaccesibilă Read More

Craiova Maxima versus Parlamentul României!

Craiova Maxima și Echipa Parlamentului României își vor măsura forțele într-un meci demonstrativ, în amintirea celui care a fost preşedinte şi vicepreşedinte al echipelor de fotbal Universitatea Craiova, FC Caracal sau Alro Slatina. Partida va avea loc pe stadionul din Caracal, duminică, 12 mai, de la ora 11.00, după cum notează gazetanoua.ro.
Printre gloriile Craiovei Maxima ce vor păși pe gazon se numără Sorin Cîrţu, Daniel Mogoşanu, Silviu Lung, Gabriel Boldici, Negrilă, Ungureanu, Donose, Cămătaru, Săndoi, Cristescu sau Ciurea.
În echipa parlamentului vor evolua:

  • Adrian Chesnoiu-deputat
  • Gheorghe Nacov – deputat
  • Giureci Slobodan- deputat
  • Ionel Floroiu- deputat
  • Nicolae Georgescu- deputat
  • Silviu Macovei-deputat
  • Marius Humelnicu- senator
  • George Dumitrică- secretar general adjunct, Camera Deputaţilor
  • Emanoil Savin- fost senator
  • Stănescu Alexandru- fost deputat
  • Remus Munteanu- deputat.

    Au mai fost invitați:

  • Marius Oprescu, preşedinte CJ Olt
  • Lucian Bute, campion mondial box
  • Daniel Oprescu, antrenor CSM Slatina.

 

Craiova Maxima versus Parlamentul României! Read More

Criminalul din Botanică rămâne în arest

Alexandru Fojică, băiatul de 17 ani, care, anul trecut, a înjunghiat două persoane în Grădina Botanică din Craiova – o fată de 14 ani, care a și decedat, și un tânăr de 19 ani – își va petrece în arest zilele până la pronunțarea sentinței în procesul în care este acuzat inclusiv de premeditarea  crimei.
„În baza art. 362 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 208 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul FOJICĂ MARIO ALEXANDRU, prin încheierea nr. 168/28.06.2023 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 3986/63/2023, fiind emis MAP nr. 83/28.06.2023, şi menţine măsura arestării preventive a acestuia pe o durată de 60 de zile, de la data de 08.05.2024 până la data de 06.07.2024 inclusiv”, se arată în soluția dată ieri de Tribunalul Dolj.
Inculpatul a fost trimis în judecată în septembrie 2023. 
„În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova,  inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale atât pe victima L. M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca. 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei. La stabilirea încadrării juridice a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea,  având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor. Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Criminalul din Botanică rămâne în arest Read More

Nicolae Giugea, deputat PNL: ”De ce astăzi localitățile se dezvoltă mai haotic decât în urmă cu un secol?”

Ne bucurăm că în România se construiește intens, atât blocuri de locuințe, case individuale, spații comerciale, instituții publice sau se renovează clădirile mai vechi. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți de haosul urbanistic, de dezvoltarea fără logică și fără obiective.
Așadar, apar blocuri cu multe etaje între case cu un nivel, se construiesc instituții în cele mai aglomerate puncte, fără acces și fără locuri de parcare, se îngustează străzi și dispar trotuare, spații verzi și copaci. Văzând aceste lucruri, te întrebi dacă lucrările sunt sau nu autorizate
de vreo instituție a statului român sau fiecare face ce dorește. Știm cu toții că pentru a realiza o construcție trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că documentele și ștampilele pe care trebuie să le iei sunt foarte multe. Avize, autorizații, verificări și aprobări sunt cu zecile, chiar dacă trebuie să construiești un gard. Și, totuși, de unde provine problema? Evident că dintr-o
legislație voit confuză și lacunară, precum și din lipsa unor planuri de urbanism făcute de specialiști, cu scopul unei dezvoltări corecte a localităților. Dar, să nu uităm că această problemă este amplificată și de interesele așa-zișilor rechini imobiliari, care ar face orice pentru a mai scoate un ban plus.
Stimați colegi,
Îmi este greu să înțeleg de ce, nici astăzi, nu avem aprobat un cod modern al urbanismului, care să pună capăt tuturor acestor probleme. Chiar dacă stă prin sertarele Parlamentului și nu este încă aprobat, doar proiectul acestuia a băgat spaima în actuala conducere a primăriei Craiova, care s-a grăbit să încropească un plan de urbanism, plan care pare că nu urmărește obiective de dezvoltare pentru municipiu, ci cum să umple și mai tare buzunarele unora.
Trebuie să înțelegem faptul că orice greșeală în amenajarea teritoriului și urbanismului este în mare parte iremediabilă! Orice decizie, orice autorizare în zona construcțiilor are efecte pentru zeci și sute de ani. De aceea, este imperativ să avem o legislație bună, corectă, pentru că nu este
normal ca în anul 2024 să organizăm localitățile de o manieră mai slabă decât în perioada interbelică.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL

Nicolae Giugea, deputat PNL: ”De ce astăzi localitățile se dezvoltă mai haotic decât în urmă cu un secol?” Read More